lauantai 1. toukokuuta 2021

Kemi - vahvuudet käyttöön ja notkosta nousuun


Stora Enson ilmoitus Veitsiluodon tehtaan lakkauttamisesta on isku työntekijöille, heidän perheilleen ja koko Kemille. Tehtaan lakkauttaminen vähentää suoraan 670 työpaikkaa ja välillisesti se kohdistuu laskelmien mukaan lähes 1500 työpaikkaan. Kaupungin verotulot notkahtavat laskelmien mukaan useita miljoonia. 

Stora Enso on luvannut tukea uusien yrittäjien löytymistä Veitsiluotoon. Ja valtion rakennetukipaketti auttaa uusien yritysinnovaatioiden ja uuden toiminnan synnyttämistä alueelle. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala esitti selvitysmiehen asettamista Kemiin kartoittamaan uusien yritysten sijoittumismahdollisuuksia tehdasalueelle ja paikkakunnalle. 

Uusia työpaikkoja ja yrityksiä on tullut jokaiseen kaupunkiin mistä on lakannut tehdas eli kyllä niitä saadaan Kemiinkin. Suomen yrittäjäpiireillä on laajasti tieto vapaaksi jäävistä tiloista. Kajaaniin syntyi vuosien mittaan uusia työpaikkoja enemmän kuin sieltä paperitehtaan mukana lähti. Voikkaalta on tullut rohkaisevaa viestiä. 
On tarpeellista säilyttää optimistien asenne. Ja on tärkeä päästä heti liikkeelle.


Mahdollisesti yrityksiä voi hakeutua tehdasalueelle ja Kemiin myös täysin omasta aloitteestaan. Varminta on kuitenkin alkaa edistämään uusien yritysten kehittymistä ja sijoittumista alueelle käynnistämällä erityinen tähän tarkoitukseen kohdennettu elinkeinojen kehittämisprojekti. Se toimisi Kemin kaupungin elinkeinotoimen yhteydessä.  Sellaisesta projektiorganisaatiosta on Kemissä kokemusta.

Ammattilaisvoimat on nyt tarpeellista ottaa täysillä käyttöön. Kemissä Lapin ammattikorkeakoulun ja Digipoliksen yhteydessä sijaitsee uusien yritysten perustamista edistävä yrityshautomo ja yrityskiihdyttämö. Yksikössä on parinkymmenen edellisen vuoden aikana syntynyt kymmeniä uusia yrityksiä. Ammattilaisvoimin työstetyt ja loppuun saakka hiotut yritysideat ovat usein liiketaloudellisesti menestyviä. Myös naapurikaupunki Torniossa toimii Team Botnian yhteydessä yrityshautomo ja -kiihdyttämö. 

Digipoliksessa toimiva teollisen kiertotalouden asiantuntijaorganisaatio voi tukea yrityshautomotyötä omalla osaamisalueellaan Digipoliksessa on tarjolla myös yritysrahoituksen asiantuntijapalvelut.  ELY-keskuksen ja Lapin liiton kautta on haettavissa Euroopan aluekehitysrahaston tukikanavien rahoitusta yritysten käynnistämiseen ja kehittämiseen. 


Jos Kemillä oikein hyvä onni käy, niin paikkakunnalle sijoittuu yritys joka työllistää saman verran kuin Veitsiluoto. On kuitenkin realismia varautua siihen  että korvaavat työpaikat syntyvät asteittain ja ne syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.
On tärkeä päästä nopeasti liikkeelle.

Itse luottaisin vetyteknologian tuovan uusia yrityksiä pitemmällä aikavälillä. Ministeri Lintilä vasta kertoi valtion suuntaavan 150 miljoonaa vetyteollisuuden kehittämiseen ja tukemiseen. Pohjois-Ruotsissa Luulajassa, Bodenissa ja Kiirunassa teollisuusyritykset aikovat investoida lähivuosina miljardeja euroja vetyteknologiaan ja uusien polttoaineiden valmistukseen. Oulun yliopiston prosessimetallurgian professori Timo Fabritius uskoo vetyteollisuuden mahdollisuuksiin nimenomaan Pohjois-Suomessa. Samoin kaasuverkkoyhtiö Fingrid arvioi että vetytalouden hankkeet lähtevät liikkeelle pohjoisen rannikkoseudun teollisuusalueelta. Vetyteknologia tarvitsee runsaasti sähköenergiaa. TVO ilmoitti vasta että Olkiluoto kolmonen on valmis ja  kytkeytyy valtakunnanverkkoon. Raahen Pyhäjoen hanke odottaa rakennuslupaa valtioneuvostolta lähiaikoina. Karsikon suunnitelmat ovat vielä olemassa ja Fennovoima omistaa sen tontin, mahdollisesti sekin hanke nousee tulevaisuudessa uudelleen tarkasteluun. Valtiolta tulisi saada lupaus vetytalouden investoinneista Kemiin. 

Suomalainen P2X-solutions valmistautuu rakentamaan 50 miljoonan euron pilottilaitoksen vedyn ja synteettisen polttoaineen tuotantoon. Yhtiö ei ole vielä julkaissut sijoituspaikkaa. Muitakin suomalaisyhtiöitä on lähtenyt liikkeelle. Jotain tuollaista investointia mutta isompaa odottaisin tulevaksi tällekin alueelle lähivuosina. 

Parasta on päästä liikkeelle nopeasti ja myönteisellä asenteella. Asiaa edistää myös se jos alueen eri organisaatiot ja kaupungin poliittiset puolueet tekevät työtä yhdessä saman tavoitteen eteen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti